Skip to main content

Menghilangkan Pahit Ulam


1. Rebus ulam bersama daun keduduk. Apabila ulam sudah masak, keluarkan daun keduduk tersebut. Toskan ulam dan hidangkan dengan sambal atau pencecah yang anda gemari.
2. Rendam pucuk mengkudu dengan air dan garam selama beberapa minit. Kemudian bolehlah dimakan bersama nasi atau dibuat kerabu.

Comments

Popular posts from this blog

Mengembalikan Rasa Sedap Tempoyak Masam

Ketika memasak tempoyak sama ada dengan ikan atau bahan-bahan lain, campurkan dengan serai yang dititik dan daun kunyit. Jika suka, anda boleh juga mencampurkan pati santan. Rasa tempoyak itu akan kembali sedap. Insya-Allah...

Hilangkan Gatal Keladi

1. Potong batang keladi dan rendamkan dalam air yang dicampur isi buah pinang. Biarkan seketika. Kemudian cuci bersih dan bolehlah dimasak 2. Rebus keladi yang telah dipotong sehingga separuh masak. Toskan airnya. Kemudian masak mengikut kesukaan anda.

Melancarkan Perjalanan Zip

Jangan gelisah sekiranya zip seluar, baju atau beg pakaian anda tidak selancar dahulu. Cara yang paling mudah untuk melancarkan perjalanan zip ialah dengan menggosokkan lilin pada zip itu. Insya-Allah, zip itu akan kembali lancar.